Podlahy obecně

Podlahové krytiny do kuchyně, díl druhý

Podlahové krytiny do kuchyně, díl druhý

V úvodu prvního článku, jež se zabýval problematickou podlahových krytin vhodných do kuchyně, jsme uváděli výčet různých možných řešení. Nyní se jim budeme věnovat detailněji.

Podlaha první, dřevěná

Dřevěná podlaha, ať už řešená jakoukoliv technologií pokládky, je velkým lákadlem pro ctitele přírodních materiálů. Výhodou dřevěné podlahy je její schopnost zabydlet, nabídnout teplé, harmonické prostředí, ve kterém se člověk zcela přirozeně cítí dobře. Další její kvalitou je možnost opravy případného mechanického poničené broušením, nebo jinou úpravou. Dřevo je jednoduše živý materiál. Nevýhodou zůstává komplikovaná údržba a náchylnost dřeva k drobným změnám tvaru vlivem teploty. První problém řeší dodavatelé celou řadou povrchových laků a vosků, které dokáží eliminovat náročnost takřka na minimum. Použitý lak ovlivňuje z 50% celkový charakter podlahy. Postačí pak už jen vlhký a suchý hadr. Jednou za 10 let je však nutno podlahu přebrousit a navoskovat. V kuchyni se uplatní hlavně tvrdé dřeviny jako jsou dub a buk, často se používá i jasan. Problém změny tvaru a rozměru se dá částečně eliminovat pouze kvalitní pokládkou. Vrzání podlahy je ta nejmenší daň, vypouklé kusy pak daň největší, za kterou ale může řemeslník montér, nikoliv dřevo.

Jaroslav Zákolanský, 12. říjen 2006
Zdroj: www.Living.cz

Příspěvek do diskuze
:
:
: *Vyplňte tento kód: 365 (slouží k ochraně proti komentářovému spamu)
Všechny položky jou povinné

Provozovatel nenese odpovědnost za příspěvky diskutujících a nevyjadřují názory provozovatele.
Vytvořilo Anawe